3 tips om méér te bereiken in minder tijd

Stan Marks
Content Manager

De bouw is veerkrachtig. Meer dan eens komt de branche voor uitdagingen te staan die met opgestroopte mouwen te lijf worden gegaan. Denk bijvoorbeeld aan de stikstofproblematiek, het PFAS-probleem, het steeds maar duurder wordende materiaal en het gebrek aan personeel. Allemaal zijn het voorbeelden van hordes waar bouwers dagelijks mee te maken hebben. Toch is die laatste – het gebrek aan personeel – een hardnekkige. Je kan er namelijk geen mensen bij verzinnen. Wat je wél kan doen, is je bedrijf slim inrichten op veel werk en wat minder mensen. Wij helpen je met drie tips.

1. Hou de 80/20-regel in je achterhoofd – Paraat met Pareto

Misschien heb je er al wel eens van gehoord en misschien is-ie helemaal nieuw voor je: de 80-20 regel. Deze regel gaat over hoe effectief je te werk gaat. In de vorige eeuw ontdekte de econoom genaamd Vilfredo Pareto terwijl hij druk in de weer was met zijn moestuin dat 80% van zijn oogst afkomstig was van 20% wat hij had gezaaid. Dat inspireerde hem om verder onderzoek te doen naar deze verhouding en hij kwam erachter dat het patroon in bijna alles om ons heen terug te vinden is. Zo bezitten 20% van de mensen in Italië 80% van al het geld, is het mogelijk dat van een werkgroep 20% van de mensen 80% van de taken doen en dat tijdens 20% van jouw werk 80% van de resultaten worden behaald. Daar kun je dan dus slim je voordeel mee doen, want als je er dan achter komt wáármee je 80% van die resultaten behaalt, dan kun je je werk daarop inrichten. Neem bijvoorbeeld het doen van je kwaliteitchecks: als je erachter komt dat een groot deel van de werkzaamheden zit in het communiceren daarover en je échte resultaten behaalt met het lopen van je rondes, dan is het zaak dat je je communicatie op orde brengt. Op die manier is er meer ruimte voor de echte resultaten, oftewel die 20%.

2. Wees duidelijk over wat de doelen zijn

Eigenlijk borduren we een beetje voort op het vorige punt, want als je weet waar je de meeste winst behaalt, kun je doelen stellen. Als team, maar ook als individu. Spreek samen per tijdseenheid – of dat nou per dag, per week, per maand of zelfs per jaar is – af wat jullie willen bereiken. Het uiteindelijke doel is natuurlijk het volledige project af, maar wat is de eerste stap? Wat is voor jullie de definitie van ‘af’ voor die eerste stap? En laat die doelen leven. Wees kritisch als ze niet helemaal af zijn, maar vier ze vooral als dat wel zo is. Want het klinkt misschien als een cliché, maar als iedereen een goede drive heeft, dan werken tien mensen wel voor twintig.

3. Laat technologie een deel van je werk uit handen nemen

Als je mensen tekort komt, dan is het zaak om andere hulpmiddelen in te zetten. Als je al je kleren met een wasbordje wast dan ben je verschrikkelijk lang bezig, maar als je alles in de wasmachine gooit kun je ondertussen iets anders gaan doen. En ja, het aanschaffen van die wasmachine kost misschien wat geld en tijd om de gebruiksaanwijzing te lezen, maar die betaalt zich zo weer terug. Zo werkt dat eigenlijk ook met technische oplossingen, alhoewel die waarschijnlijk niet het werk voor je zullen doen. Wel zorgt bijvoorbeeld software ervoor dat je altijd handig en snel je documenten terug kan vinden, dat je altijd precies weet waar je moet zijn, dat je samen superstrak kan plannen en nog veel meer. En misschien heb je het gevoel dat je dan met je team een drempel over moet en dingen moet veranderen waar jullie aan zijn gewend, maar dat moesten de eerste mensen die een wasmachine kochten ook. Of een mobiele telefoon. Misschien lijkt die wat knullig, maar hij gaat wel degelijk op. Technologie bespaart je namelijk tijd, die jij en je team effectief kunnen oppakken én het scheelt bovendien dure fouten. Daar pak je dus gewoon direct marge op.

We schrijven regelmatig blogs met handige tips die je helpen nóg beter samen te werken en die bundelen we zo nu en dan in een nieuwsbrief. Wil je niks missen? Laat dan hier onder je gegevens achter en dan komt al dat leesplezier automatisch jouw kant op.BimstreamDocstreamLeanstreamSnagstream