De bouw staakt en het kabinet maakt een noodplan: wat is er nou precies aan de hand?

Stan Marks
Content Creator

De boeren zijn nog maar net van het Malieveld verdwenen, of het veld staat alweer vol. En dit keer zijn het bouwers die demonstreren. Maar waarom eigenlijk? Wat zorgt er nou voor dat de bouwers met de handen in het haar zitten? We zetten alles even op een rijtje.

PFAS is het eerste probleem

Het eerste probleem is PFAS. Dat is een stof die je bijvoorbeeld vindt in antiaanbakpannen, skikleding of in tandpasta. PFAS is eigenlijk een verzamelnaam voor een bepaalde soort stoffen, die giftig zijn en die niet afbreekbaar zijn. “Je gaat er niet meteen aan dood, echt niet, maar in hoge concentraties kan de stof kankerverwekkend zijn”, aldus milieu-ingenieur Arne Alphenaar in Nieuwsuur. En die PFAS belandt ook in de grond, vandaar dat de staatssecretaris bij 0,1 microgram per kilo grond al aan de bel trekt. En dat is een groot probleem voor de bouwers, want in dat geval mag grond niet worden afgegraven. En als je niet mag afgraven, kun je ook niet bouwen. Volgens recent onderzoek van het RIVM voldoet liefst 85% van de grond niet aan die norm en daardoor liggen veel bouwprojecten stil. De angst van veel bouwers is dat de problemen maanden voortduren waardoor bedrijven honderden miljoenen euro’s mislopen en duizenden mensen hun banen kunnen verliezen.

En dan is er ook nog stikstof

PFAS is niet het enige probleem. Het bekende stikstofprobleem voor de boeren is ook een groot probleem voor de bouwers. De Raad van State deed eind mei een uitspraak die veel invloed heeft op veel bouwprojecten. De Raad vindt namelijk dat Nederland niet genoeg doet om stikstof terug te dringen. Dat is een groot probleem, omdat stikstof veel effect heeft op de biodiversiteit. Nederland stoot zelfs de meeste stikstof uit in heel Europa. Door de uitspraak van de rechter gaan nu veel projecten in de buurt van natuurgebieden niet door. Ook dat zorgt voor veel scheve gezichten in de bouw, omdat voor die projecten wel vergunningen zijn uitgegeven.

Noodplan

Dat de problemen groot zijn, erkent ook het kabinet. Vandaar dat de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werken aan een noodplan voor de bedrijven die last hebben van de maatregelen rondom PFAS en stikstof. Zo krijgen bedrijven de mogelijkheid om voor werknemers die niks kunnen doen door stilliggende projecten een werktijdverkorting aan te vragen. Het UWV vult het salaris dan aan. Bedrijven die wel zicht hebben op opdrachten krijgen een overbruggingsfinanciering, waarbij de overheid garant staat bij de bank.

En nu?

Bouwend Nederland vindt de maatregelen vooral een doekje tegen het bloeden. “Het kabinet moet snel maatregelen nemen die de vergunningverlening weer op gang brengen”, aldus voorzitter Verhagen tegen de NOS. En daarom wordt er vandaag actiegevoerd op het Malieveld in Den Haag. Bouwers, maar ook hoveniers en baggeraars, vinden dat de PFAS-norm moet worden rechtgetrokken met andere gebieden in Nederland en – net als de boeren – dat het stikstofprobleem niet op hun bordje terecht moet komen. De bouwers willen dat er nú actie ondernomen wordt en niet pas over een paar maanden.

Vond je dit stuk interessant? Neem dan even een kijkje bij onze andere nieuwsberichten. Oh ja, en volg ons vooral op LinkedIn als je niks wil missen.

BimstreamDocstreamLeanstreamSnagstream