De ‘ben jij al klaar voor de bouwvak?’-checklist

We staan op de drempel van de bouwvak. Dat wil zeggen dat je dit misschien wel vanaf je vakantieadres leest, of je hebt nog mooie plannen in het vooruitzicht. Of misschien ben jij wel het diehard werkpaard van het bedrijf, maar ook in dat geval is het handig om even te checken of je collega’s wel aan onderstaande punten hebben gedacht. We hebben namelijk, om met een gerust hart de bouwvak in te rollen, een checklist gemaakt. Want als je ze alle vijf kan afstrepen, dan kun je de zonnestralen in ieder geval met een geruster hart in ontvangst nemen.

1. Zorg dat er geen losse eindjes meer zijn

Net als Frank de Boer waarschijnlijk afgelopen EK graag had gedaan, beginnen we even met een inkoppertje. Voor de bouwvak is nog meer zaak dan ooit dat je overzicht hebt over al je projecten. Staan de laatste taken allemaal uit? Of zijn ze misschien al wel afgerond? Wie zijn er wel en wie zijn er niet? En wat betekent dat voor de voortgang of afronding van projecten? Het helpt vaak om het allemaal even op te schrijven of misschien staat alles al op een rijtje in de software die je gebruikt. Het lijkt namelijk heel simpel, maar hoe vervelend is het als Fred van raambedrijf Glashelder belt dat het hek dicht zit als jij net een piña colada staat te bestellen? Er bestaat dus niet zoiets als ‘te vaak checken’. Gewoon doen!

Sla de boel gelijk netjes op in de cloud, zodat je altijd een backup hebt.

2. Exporteer je projecten

Goed. De boel is afgerond. Alle partijen zijn akkoord. Iedereen is blij. Daar heb je dan wel graag een dossier van, waar alles netjes van A tot Z in staat. En als het even kan ook nog juridisch dichtgetimmerd, zodat er niet iemand is die je uitgeruste staat komt verpesten als je terug bent van een paar weekjes vrij. Exporteer daarom wat er te exporteren valt en zorg dat alle juiste rapportages zijn gemaakt. Dan weet je in ieder geval zeker dat het niet allemaal weg is na de bouwvak. Oh, en sla de boel dan gelijk netjes op in de cloud, zodat je altijd een backup hebt.

3. Check je verlopen accounts

In het kader ‘regel de zaakjes goed’, is het ook goed om even te checken over geen verlopen Snagstream-accounts zijn. Want misschien is je project wel aangevraagd, het is vervelend als de juiste personen daar niet meteen in kunnen werken. Uiteraard kun je je makkelijk opnieuw registreren, maar nóg makkelijker is om even snel in te loggen voor je de iPad een paar weekjes opbergt.

Het is slim om te checken of er te allen tijde een beheerder of ‘knopendoorhakker’ aanwezig is.

4. Zorg dat er altijd een beheerder aanwezig is?

Of je nou met Docstream werkt of je hele bouwkeet vol hangt met plakkertjes, er zijn binnen projecten altijd mensen die meer rechten hebben dan anderen. Soms betekent dat dat een bepaalde persoon alleen mappen aan mag maken of collega’s aan projecten toe mag voegen en soms betekent het dat maar één persoon knopen door mag hakken. Stel nou dat jouw collega’s doorwerken terwijl jij er even tussenuit bent én jij bent één van bovenstaande personen, dan kan het zomaar voorkomen dat zij in de spreekwoordelijke piepzak belanden tijdens jouw afwezigheid. Het is daarom slim om te checken of er te allen tijde een beheerder of ‘knopendoorhakker’ aanwezig is. Dan loopt een project tenminste nooit vertraging op.

5. Vraag alvast een nieuwe project aan

Dit punt is voor de Docstreamers onder ons. Want stel dat je nog midden in de euforie van een afgerond project zit, dan staan er – ook al doen we liever nog even alsof dat niet zo is – al weer nieuwe projecten in de wachtkamer. En hoe erg je ook met je hoofd bij de bouwvak zit, het is vervelend als je nog een nieuw project moet aanvragen of moet aanmaken als je terugkomt en eigenlijk ook lekker uitgerust uit de startblokken kan schieten. Dat kost tijd, tijd is geld en dus direct marge. Hoe stom het ook voelt, denk dus ook wat er ná de vakantie moet gebeuren, dan voelt de rust die je gaat pakken juist extra lekker.

We schrijven regelmatig blogs met handige tips die je helpen nóg beter samen te werken en die bundelen we zo nu en dan in een nieuwsbrief. Wil je niks missen? Laat dan hier onder je gegevens achter en dan komt al dat leesplezier automatisch jouw kant op.


 

 

BimstreamDocstreamLeanstreamSnagstream