De laagste inschrijver op uw project, een dure jongen?

“Economie is eigenlijk heel simpel,” zei mijn economieleraar op de middelbare school, “het is vraag versus aanbod’. Als 15 jarig jochie knikte ik maar instemmend met hem mee. Tijdens mijn vervolgopleiding begon ik vraag en aanbod in de praktijk te ervaren. Ik was assistent verkoper bij een autodealer en zag iedere zaterdag hoe vraag en aanbod elkaar vonden (of juist niet).

De verkeerde schroefjes

Tijdens dezelfde opleiding bracht ik met klasgenoten een bezoek aan de Volvo fabriek in Gent. Daar vertelde iemand een verhaal over schroefjes wat me altijd is bijgebleven. Ik vroeg met mijn a-technische benadering hardop af hoeveel verschil er nu in schroefjes kon zitten. Echter, door gebruik van verkeerde schroefjes was bij een bepaald model schade aan het staal ontstaan. De leverancier was ten dode opgeschreven en tientallen miljoenen euro’s schade was het gevolg. Dat stond nog los van de (indirecte) imagoschade.

Efficiënte productie zorgt voor continuïteit en rendement

De auto-industrie is in de loop der jaren gepokt en gemazeld. Leveranciers houden tegenwoordig kantoor op het terrein van de fabriek. Een wel heel letterlijke vorm van ketenintegratie. Ook denken de leveranciers al vanaf het eerste stadium mee in de ontwikkeling van nieuwe modellen. Alle logistieke processen zijn tot op de minuut op elkaar afgestemd. Niet voor niets stamt de tegenwoordig veel gebruikte term ‘LEAN’ uit de auto industrie. Er wordt niet meer gekeken wat het losse schroefje kost, er wordt gekeken hoe er zo efficiënt mogelijk geproduceerd kan worden tegen de laagst mogelijke risico’s en kosten. Efficiënte productie zorgt voor continuïteit en rendement. De prijs van het schroefje wordt een gegeven.

Vraag en aanbod in de bouw.

In de bouwsector bereiken vraag en aanbod elkaar meestal niet op de zaterdagmiddag in een showroom. De meeste co-makers houden ook geen kantoor bij hun opdrachtgevers. In veel gevallen dienen vraag en aanbod elkaar te bereiken door middel van een aanbesteding. Het uitgangspunt van zo’n aanbesteding is de partner te selecteren die tegen de laagst mogelijke prijs de meest efficiënte bijdrage kan leveren aan de productie.

De selectie van ‘verkeerde’ partijen is vandaag de dag één van de grootste risico’s voor de continuïteit van het project. Anderzijds biedt samenwerken met de juiste partners ook een groot verdien potentieel.

Lagere faalkosten en meer kwaliteit

De meeste bouwbedrijven zijn zich gelukkig snel aan het ontwikkelen op het gebied van efficiënte productie, gerichte samenwerking en kwaliteit. De markt vraagt om kortere bouwtijden en met de wet kwaliteitsborging zal kwaliteit daarin nog meer leidend worden.

Tegenwoordig heb ik dagelijks het genoegen om samen met bouwbedrijven aan een efficiëntere productie en lagere faalkosten te werken. Laten we met z’n allen de bouwsector de komende jaren nog sterker te maken. En die verkeerde schroefjes? Laten we die samen buiten de deur houden!

DocstreamSnagstream