De vijf meestgestelde vragen over de wet kwaliteitsborging voor het bouwen 

Stan Marks
Content Manager

We weten al een tijdje dat de wet kwaliteitsborging voor het bouwen eraan zit te komen. Gelukkig hebben we nog even de tijd om ons voor te bereiden, want per 1 januari 2022 gaat de wet voor de eerste groep bouwwerken gelden. En dat brengt nogal wat veranderingen met zich mee. Daarom behandelen we hier de vijf vragen die wij het meest te horen krijgen over de nieuwe wet.

1. Wat moet een aannemer nu anders gaan doen door de wet kwaliteitsborging?

Vanaf 1 januari 2022 moet de aannemer bij de oplevering van een bouwwerk een consumentendossier geven aan de opdrachtgever. Daarin moeten alle fases beschreven staan van het bouwwerk en daarin moet de aannemer bewijzen dat-ie aan alle kwaliteitseisen heeft voldaan. Dat dossier wordt vervolgens beoordeeld door een onafhankelijke kwaliteitsborger. Dat kan dus snel een flink papierwinkeltje worden. Maar met dat papierwinkeltje kun je makkelijk aan de onafhankelijke kwaliteitsborger bewijzen dat je bouwwerk aan alle eisen voldoet.

2. Voor wie heeft de wet vooral voordelen?

De eindgebruiker – de consument – heeft vooral voordeel van de wet kwaliteitsborging. Het doel van de wet is namelijk het verbeteren van de kwaliteit van bouwwerken en het versterken van de opdrachtgever. Door middel van een consumentendossier weet de eindgebruiker straks precies hoe de realisatie van een bouwwerk is verlopen en kan er dus makkelijker vanuit gaan dat de kwaliteit in orde is.

3. Wat is de rol van de gemeente bij het toetsen van de wet kwaliteitsborging?

Die verandert drastisch. De kwaliteit wordt vanaf niet 1 januari 2022 niet meer getoetst door de gemeente, maar door een onafhankelijke kwaliteitsborger. Die controleert tijdens het hele bouwproces tot de oplevering of het bouwwerk aan alle eisen voldoet. Alle gecontroleerde onderdelen komen dan in het consumentendossier te staan. Als de kwaliteitsborger geen groen licht geeft, dan kan de gemeente verbieden om het gebouw in gebruik te nemen.

4. Geldt de wet kwaliteitsborging voor alle bouwwerken?

Ja. Het maakt niet uit of je een vergunning nodig hebt voor het bouwwerk, of dat-ie vergunningsvrij is. Ook infrawerken vallen onder de nieuwe wet, dus niemand komt er onderuit.

5. Wie kan me helpen met het voldoen aan de wet kwaliteitsborging?

Als bouwer wil je vooral bezig zijn met wat echt belangrijk is: bouwen. En ook bouwers vinden het belangrijk dat de kwaliteit van een bouwwerk tiptop in orde is. Toch neemt dat niet weg dat veel mensen die al jaren in het vak zitten op zien tegen de veranderingen en de grote rompslomp die de wet kwaliteitsborging met zich meebrengt. En daar willen wij een handje bij helpen. Door zo veel mogelijk informatie te verzamelen over de wet en uit te leggen wat er nou écht verandert voor jou. Op die manier kan jij je makkelijker voorbereiden op wat komen gaat. Daarnaast zijn er ook tools zoals Snagstream, waarmee het uitvoeren van je kwaliteitsrondes een peulenschil wordt.

Wij zijn benieuwd naar wat jij wil weten over de wet kwaliteitsborging. En dat mag heel algemeen zijn, maar ook héél specifiek. Zo helpen we elkaar een handje om echt klaar te zijn voor 1 januari 2022. Bel, mail of laat een berichtje achter. We gaan het gesprek graag met je aan.

BimstreamDocstreamLeanstreamSnagstream