Hoe vind je de juiste software voor kwaliteitsborging in de bouw?

Geschreven door:

Stan Marks, december 9, 2021

De Wet Kwaliteitsborging komt er nu dan echt aan. Deze nieuwe wet zorgt bij veel bouwbedrijven voor veel extra werk. Gelukkig zijn veel bouwers al goed bezig en is er tegenwoordig slimme software om kwaliteitsborging gemakkelijker te maken. 

Digitaal kwaliteit borgen
Digitaal kwaliteit borgen

Over de Wet Kwaliteitsborging

De overheid wil meer controle en toezicht op de bouw. Daar hebben ze de Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor in het leven geroepen. De wet wordt op 1 januari 2024 stapsgewijs ingevoerd. Tot die tijd worden er pilotprojecten gedraaid met ongeveer 10% van de eenvoudige bouwprojecten.

Doel van de wet is om bouwkwaliteit te verhogen, toezicht te verbeteren en de positie van consumenten te verstevigen. Maar ook om faalkosten te verminderen. Zo wordt door het gebruik van verkeerde versies, slechte communicatie, het niet opvolgen van regels en menselijke fouten nog altijd veel onnodige kosten gemaakt. Kwaliteitsborging kan dit voor een groot deel voorkomen.

Voor bouwbedrijven betekent dit dat zij informatie over het voldoen aan kwaliteitseisen moeten bijhouden. Per project moet een bedrijf altijd de juiste informatie klaar hebben staan. Deze documentatie wordt gecontroleerd door onafhankelijke inspecteurs.

Op deze pagina lees je alles over kwaliteit borgen.

Welke functionaliteiten heeft Wkb software nodig?

Zoals je ziet, zijn er een hoop aanbieders van kwaliteitsborging software of modules. Maar welke zijn van goede kwaliteit en welke minder? Laten we eerst eens de functionaliteiten op een rij zetten die je écht nodig hebt om kwaliteitsborging correct te documenteren.

  • Aandachtspunten op de bouwplaats  lokaliseren en gemakkelijk registreren binnen de software.
  • Aandachtspunten in de juiste context registreren. Het liefst met foto’s en pijltjes.
  • Aandachtspunten toewijzen aan de juiste persoon die dit kan oplossen. Denk aan een krasje op een ruit of een verkeerd geplaatste tegel.
  • Checken of aandachtspunten correct uitgewerkt/opgelost zijn.
  • Alle stappen bundelen in één overzichtelijke rapportage zodat je snel kan aantonen dat alle kwaliteit naar behoren is.

Hoe vind je de juiste software voor kwaliteitsborging?

Veel bouw software om uit te kiezen dus. Toch is niet elke tool voor elk bedrijf de juiste oplossing. Door middel van onderstaande stappen vind je de kwaliteitsborging software die het best bij jouw bedrijf past.

  1. Lees je in — Waarom gaat de Wkb eigenlijk om? Om de juiste software te vinden is het allereerst belangrijk om de wet goed te begrijpen. Gelukkig is er online veel informatie te vinden. Download de factsheet ‘Bouwen onder kwaliteitsborging’ van de overheid, bekijk de meest gestelde vragen op deze webpagina, bekijk een webinar of volg een training van Bouwend Nederland.
  2. Onderzoek huidige software — Als bouwprofessional heb je waarschijnlijk al één of meerdere softwarepakketten in gebruik. Het is goed om deze software weer eens onder de loep te nemen. Welke functionaliteiten biedt het aan op het gebied van kwaliteitsborging? Zijn koppelingen met andere systemen mogelijk?
  3. Wel of geen nieuwe software vinden — Als je huidige pakket niet de benodigde functionaliteiten bevat, zal je aanvullende of nieuwe software moeten aanschaffen. Gebruik de functionaliteitenlijst en de softwarelijst zoals eerder beschreven in dit artikel om een shortlist te vinden voor nieuwe software. Vraag vervolgens demo’s aan bij systemen die het beste aansluiten.

Hoe herken je goede software voor kwaliteitsborging in de bouw?

Door de juiste software te gebruiken, behoud je de controle over de planning, kosten én kwaliteit. Let in je zoektocht naar een nieuw softwarepakket op de volgende onderdelen.

1) Kwaliteitsborging by design

Zodra de Wkb daadwerkelijk ingaat, wordt het bij wet verplicht om alles goed te documenteren. Kies daarom voor software waar kwaliteitsborging ingebakken is in het systeem. Bijvoorbeeld met formulieren, checklists en ‘snagging’ om de kwaliteit optimaal te houden en overzichtelijke dashboards en rapportages om een inspecteur snel inzicht te geven.

2) Voorspel risico’s en minimaliseer faalkosten

Faalkosten drukken vaak zwaar op het budget van een project. De marges zijn klein, dus als er fouten worden gemaakt gaat dat ten koste van de winstmarge. Goede software denkt met de bouwer mee, voorspelt risico’s en minimaliseert zo de kans op faalkosten. 

3) Past zich aan jouw bedrijfsvoering aan

Sommige softwarepakketten vragen om een aanpassing van jouw manier van werken. Dat is niet ideaal. Liever kies je voor software die jouw bedrijfsvoering optimaliseert, zonder concessies te hoeven doen. Bijvoorbeeld waarmee je repeterende taken kan omzetten in vaste flows zodat je nooit meer dingen dubbel hoeft te doen. En waarmee je formulieren en checklists kan ontwerpen rondom jouw behoeften. Zo houdt je het overzicht terwijl je gewoon volgens je eigen werkwijze blijft werken.

 Wil je meer van deze handige tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.