De bouwvak staat voor de deur. Zo hou je ook ná de vakantie je offertes hoog.

Stan Marks
Content Manager

De bouw bevond zich in de eerste helft van 2020 in de hoek waar rake klappen vielen. Nu is het natuurlijk voor iedereen nog niet echt een jaar waar in de toekomst met veel vreugde aan teruggedacht zal worden, maar de bouwers begonnen het jaar al met de achtbaan die de stikstofproblematiek heet. En daar deed Covid-19 dan nog een schepje bovenop. Dat bracht natuurlijk uitdagingen met zich mee.

Bouwers zijn veerkrachtig

Gelukkig zijn bouwers veerkrachtig. Op zoek naar oplossingen werden er afspraken gemaakt met het kabinet en werden er slimme oplossingen bedacht. Niet alleen omdat de bouwers zo graag weer aan het werk willen, maar ook omdat het woningtekort nijpend is. Dat zijn de milieuproblemen trouwens ook, maar we hebben er óók allemaal belang bij dat er flink wordt doorgebouwd. Een ingewikkelde puzzel dus. Een puzzel waar je zo’n pandemie niet bij kan gebruiken.

En daar gingen de gezonde marges

Tja, maar die pandemie kwam er dus wel, zoals we allemaal weten. En toen zat iedereen met de handen in het haar. En de bouwers? Die zaten dat al. We spreken dagelijks veel bouwers die zich al in het nauw gedreven voelden en dat nu nog veel sterker ervaren. Dat valt ook wel in de lijn der verwachting, want de spannende tijden volgden elkaar in rap tempo op. Die spannende tijden resulteerden in een prijsdruk, zo schrijft Paul Rijpstra, voorzitter van VNconstructeurs in de Cobouw. “Er wordt fors gedoken op projecten, soms met 20% tot 30%,” zo zegt hij in zijn column. “Een gezonde marge kan hierdoor niet meer gehaald worden. (…) We hebben met elkaar afgesproken dat we het anders zouden gaan doen en dat we de bouw veiliger zouden maken. Dit kan niet gedaan worden als er onder kostprijs wordt ingeschreven.” Hij roept op om te overleggen met opdrachtgevers en reële aanbiedingen te doen.

Besparen is belangrijker dan ooit

Wij begrijpen wat Rijpstra zegt, maar er zijn meerdere manieren om zwarte cijfers onder de streep over te houden. Ook wij zien dat er in de bouw keihard gewerkt wordt en dat de bedragen die ermee gemoeid zijn zich kunnen meten aan de arbeid die ervoor wordt verzet. Toch begrijpen wij ook dat we in een lastige tijd leven. Een tijd waarin – zeker in de bouw – niet alle klussen voor het oprapen liggen. Slim besparen is dan een vereiste. En daar helpen we graag mee. Door middel van het slim opslaan van je bestanden in de cloud, het duidelijk in kaart brengen van aandachtspunten en het maken van strakke planningen, worden faalkosten voorkomen en worden deadlines gehaald. Want dat is waar het nu meer dan ooit om draait: het leveren van kwalitatief werk waarbij geen onnodige kosten worden gemaakt.

Kun je onze hulp gebruiken? Heb je een vraag? Of wil je iets overleggen. Dat kan natuurlijk. Mail, bel of plan een (digitale) afspraak met ons in. Dan hebben we het erover.