In het nieuws: vanaf nu kunnen bouwers stikstofruimte huren

Stan Marks
Content Manager

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt zo. Vanaf nu kan stikstofruimte verhandeld worden. Dat maakte minister Schouten afgelopen week namens het kabinet bekend. Voor boeren is het een goede zaak, want die kunnen er behoorlijk wat geld aan overhouden. Maar hoe zit dat voor de bouwers?

Wat is dat stikstofruimte verhuren nou precies?

Het voorstel houdt in dat boeren die bijvoorbeeld een vergunning hebben om 100 koeien te houden en er maar 70 hebben, hun ‘vrije ruimte’ kunnen verhuren aan bijvoorbeeld bouwers. Het kabinet wil daarmee ruimte maken voor stikstofuitstoot die tijdelijk is van aard. Van die ‘vrije ruimte’ mogen de boeren 70 procent verhuren en moet 30 procent onbenut blijven.

En het verschil tussen niet en wel is wezenlijk.

Wat is het addertje onder het gras?

Ja, zoals bij wel meer ingewikkelde casussen, zit er ook in dit geval een addertje onder het gras. De stikstof die nu namelijk niet uitgestoten wordt, wordt door het plan van minister Schouten wél uitgestoten. En het verschil tussen niet en wel is wezenlijk. Volgens de Brabantse Groenlinks-gedeputeerde zou de maatregel wel eens kunnen sneuvelen bij de rechter, zo vertelt hij tegen De Volkskrant.

Dus dit is de manier waarop de bouw weer verder kan?

Ja en nee. Op deze manier kan er inderdaad zo hier en daar het werk weer worden opgepakt. Feit blijft dat de boeren hun ‘vrije ruimte’ niet langdurig mogen verhuren. Wel mogen ze die eerst aan een projectontwikkelaar, dan aan een bedrijf en dan aan de overheid verhuren. Op die manier vormen een heleboel stukjes tijd een langdurige periode. Daarbij worden de kosten daarvan waarschijnlijk doorberekend via bijvoorbeeld belastingen, waardoor de consument uiteindelijk met de rekening komt te zitten.

En dat terwijl er nog nooit zo veel geld beschikbaar was voor woningbouw.

Is de wet nou een voordeel of een nadeel voor de bouwindustrie?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden en eigenlijk is het ook een beetje een gewetensvraag. Punt blijft dat de bouw door de stikstofproblematiek niet verder kan en dat niemand daar blij van wordt. Bouwers worden met de gebakken peren opgezadeld en het woningtekort blijft maar groeien. Daar wordt het bouwen niet makkelijker van. En dat terwijl er nog nooit zo veel geld beschikbaar was voor woningbouw, aldus de directeur van Capital Value, Marijn Snijders, tegen NOS. Daarom zijn er ook veel partijen die op zoek gaan naar een andere oplossing.

Wat zou een andere oplossing kunnen zijn?

Een bijzonder innovatief initiatief komt van bouwconcern VolkerWessels. Zij kwamen afgelopen week met een stikstoffilter dat de uitstoot van groot bouwmaterieel “tot wel 99 procent” zou moeten terugdringen. Het gaat om een soort grote bak die je kunt aansluiten op de uitlaat van bijvoorbeeld een generator of een bouwkraan. Het bedrijf geeft aan dat de uitvinding vooral geschikt is voor grote, stilstaande materialen en minder voor de wat kleinere bewegende hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld graafmachines. Wel werken ze eraan om ook daarvoor binnenkort een kleinere variant te maken. En dat zien we graag.

We spreken namelijk dagelijks bouwers die het gevoel hebben dat ze in het nauw gedreven zijn.

Waarom dan?

Niet omdat wij aandelen hebben in VolkerWessels. Maar omdat we het vervelend vinden dat er niet gebouwd wordt. We spreken namelijk dagelijks bouwers die het gevoel hebben dat ze in het nauw gedreven zijn. En ook wij voelen het de frustratie die de stilliggende projecten met zich meebrengen. En of het verhandelen van stikstofruimte de oplossing is? Dat is lastig te zeggen. Maar door informatie te delen en discussies te starten kunnen we er samen voor zorgen dat de bouw niet stilstaat.

 

 

BimstreamDocstreamLeanstreamSnagstream