Onze visie op de digitalisering van de bouw

Stan Marks
Content Creator

We willen het bouwen makkelijker maken. Dat staat met koeienletters op onze homepage. En dat willen we niet zomaar. We denken veel na over de bouw en we hebben veel ideeën over hoe het bouwen makkelijker kan. We hebben een visie. En die visie willen we graag delen.

Wij willen het bouwen nú makkelijker maken
Het bouwen is volgens ons nog niet makkelijk genoeg. Er is veel tijdsdruk en het tekort aan personeel is groot. Daardoor zijn de faalkosten vooral in de uitvoerende fase nog steeds ontzettend hoog, zo blijkt ook uit een recent ABN Rapport. Door slimme oplossingen willen wij deze actuele problemen opvangen en daarmee de faalkosten laag houden en winstmarges vergroten.

“Zelfs waar de intenties goed zijn, liggen fouten op de loer.”

De bouw moet digitaal gaan samenwerken
In de bouw is samenwerken van cruciaal belang. Zelfs waar de intenties goed zijn, liggen fouten op de loer. Fouten die veel geld kosten. Wij denken dat we de samenwerking kunnen verbeteren, door platformen te faciliteren voor duidelijke communicatie (Docstream en Bimstream), het glashelder in kaart brengen van problemen en de kwaliteit (Snagstream) en het maken van strakke planningen (Leanstream). Daardoor groeit het vertrouwen in elkaar en wordt het bouwen een stuk makkelijker.

Samenwerking tussen de bouwpartners kan én moet beter om fragmentatie te voorkomen
Ook hier geldt dat meer vertrouwen in elkaar leidt tot beter samenwerken. De Nijs denkt daar bijvoorbeeld goed over na. Zo nemen zij bijvoorbeeld schilders mee in het digitalisatietraject door samen informatie vast te leggen over kwaliteit en de oplevering in Snagstream. Op die manier kan iedereen dezelfde informatie terugvinden op dezelfde plek. Dat geldt ook voor de samenwerking op gebied van ICT. Zo weten wij dat er ook niches bestaan zoals ERP of VISI, die oplossingen op maat vereisen. In die gevallen werken wij samen met grote spelers als AFAS, Alfamail en Bakker en Spees. Door de krachten te bundelen staat alle communicatie met elkaar in verbinding.

“Informatie die voor iedereen beschikbaar is op kantoor, moet ook makkelijk toegankelijk en bruikbaar zijn op de bouwplaats.”

Focus op actuele problemen
De focus moet komen te liggen op initiatieven die actuele problemen voorkomen. We weten dat de faalkosten in de uitvoerende fase het hoogst zijn. Daarom pakken we die ook als eerste aan. Een belangrijk deel daarvan is de communicatie op de bouwplaats. Informatie die voor iedereen beschikbaar is op kantoor, moet ook makkelijk toegankelijk en bruikbaar zijn op de bouwplaats. En dat brengt vragen met zich mee. Zo zien rondvliegende drones op de bouwplaats er spectaculair uit, maar is dat nou waar de sleutel tot succes ligt voor het gemiddelde bouwbedrijf? Het hoofddoel moet zijn dat iedereen op de bouwplaats de juiste informatie heeft. En dan digitaal. Dan weet je pas zeker dat er met de meest actuele informatie wordt gewerkt. Papier moet van de bouwplaats.

“Papieren bouwtekeningen zullen verdwijnen en de bouwplaats zal een plek worden waar schermen hangen.”

Door project-onafhankelijk samen te werken wordt innovatie schaalbaar
Door écht, project-onafhankelijk, met elkaar samen te werken, wordt er veel geld bespaard om gezamenlijk te investeren en innoveren. Dan kun je pas samen de bouw en de digitalisering naar een hoger niveau tillen. Papieren bouwtekeningen zullen verdwijnen en de bouwplaats zal een plek worden waar schermen hangen. Voeg daar een stabiele internetverbinding (5G) aan toe en nauwkeurige plaatsbepaling wordt mogelijk. Zo wordt de bouw een dynamische plek, waar alle informatie altijd voor iedereen beschikbaar is en waar iedereen op elkaar kan vertrouwen.

BimstreamDocstreamLeanstreamSnagstream