Gaat de 3D Printer de bouw veranderen?

De 3D printer is al een tijdje op de markt en heeft ons allen al vaak doen verbazen, maar nu is het eerste geprinte flatgebouw ook een feit. Een week geleden was het dan eindelijk zover: het Chinese bedrijf WinSun heeft in 24 uur een flatgebouw van vijf verdiepingen en 1.100 m2 geprint.

WinSun bouwde vorig jaar al 10 huizen met 3D-printers en dat in 24 uur. Nu gooit het bedrijf uit Shanghai hoge ogen met een flatgebouw in Suzhou, aan de Chinese Oostkust. Het gebouw is inclusief decoratieve elementen, aan de binnen- en de buitenkant helemaal geprint.

WinSun maakte in Suzhou een oud flatgebouw met de grond gelijk en maalde de brokstukken fijn. Met dat residu, sneldrogend cement en met een speciale verharder maakten de ingenieurs vervolgens een ‘inkt’ voor de 3D-printers. Deze printers zijn machines van 6,6 meter hoog, 10 meter breed en 40 meter lang.

WinSun printte de grote onderdelen in zijn hoofdkwartier in Shanghai en versterkte ze op de bouwsite met stalen constructies. De muren worden hol geprint, zodat ze achteraf kunnen worden gevuld met isolatie of kabels.

Het 3D-verhaal zet de bouwsector op zijn kop. De bouwtijd krimpt met 50 à 70 procent, er is 30 tot 60 procent minder bouwafval en de arbeidskosten dalen met 50 à 80 procent. De kosten van het flatgebouw komen hierdoor uiteindelijk uit op 140.000 euro.

Wordt 3D-printing de nagel aan de doodkist van klassieke bouwbedrijven? 3D-specialist Mario Fleurinck – die recent opstapte bij de 3D-printerfabrikant Melotte en nu aan een eigen bedrijf werkt- meent van niet: ‘De vraag naar huizen in China is zo groot dat 3D-printing dat niet alleen kan bolwerken’ zei hij in het Radio 1- programma De Ochtend. Toch maakt China met dit project een mooi statement. Drie jaar geleden werd dit project nog als science fiction beschouwd. Fleurinck denkt dat de technologie in Europa kan worden gebruikt om bouwconcepten uit te denken. ‘Bijvoorbeeld: als je een gebouw met koude stroom naast een met warme stroom zet, krijg je natuurlijk airco-effect en spaar je energie uit.’ WinSun Droomt ondertussen al van een volgend project: een grote brug of een wolkenkrabber. Hieruit blijkt maar weer: the sky is not the limit.

Bron: tijd.be