Smit’s Bouwbedrijf, een koploper in digitaal samenwerken!

Hoe beweeg je als bouwbedrijf succesvol naar een digitale werkwijze? In gesprek met Ton van Zijtveld Coördinator duurzaamheid en innovatie van Smit’s Bouwbedrijf.

Net als bij veel andere bouwbedrijven is er bij Smit’s Bouwbedrijf de laatste jaren veel veranderd. Het bouwvolume is fors toegenomen, zeker in het segment waarin het bouwbedrijf uit Beverwijk actief is. Met middelgrote tot grote projecten in zowel de woningbouw als utiliteitsbouw bestrijkt het bedrijf de gehele Randstad. Een uitdagende portefeuille dus.
Op het kantoor aan de Parallelweg in Beverwijk gaat het er ondanks de hectiek toch altijd weer gemoedelijk aan toe. Na een vriendelijk onthaal bij de receptie ontmoeten we Ton van Zijtveld, Coördinator duurzaamheid en innovatie. Ton is al vanaf het begin kartrekker in de slag naar digitaal werken binnen Smit’s Bouwbedrijf en heeft al meer dan 30 jaar ervaring in de bouwsector. Een belangrijk onderdeel van zijn werk is het enthousiasmeren van collega’s en partners. Een op het lijf geschreven rol zo blijkt.

Waar vind ik informatie? ‘Even Googelen’

Ton: “Het is een algemene trend dat er steeds meer via het internet gaat plaatsvinden. Hierdoor zie je dat mensen niet meer op de basisplaats naar informatie gaan zoeken. Het is natuurlijk veel makkelijker om iets te ‘Googelen’.”

“De grote uitdaging voor ons als organisatie is te zorgen dat bedrijfsinformatie op een makkelijke manier terug te vinden is.”

Van intranet naar Docstream

Ton: “Met dit als uitgangspunt zijn we op zoek gegaan naar een oplossing welke dit mogelijk maakt. In eerste instantie in de vorm van een intranet. Dit leek goed te werken, maar naarmate de hoeveelheid informatie toenam, werd het moeilijk om structuur aan te brengen. Hierdoor bleef het lastig om informatie snel terug te vinden.
Door het gebruik van internet wordt informatie(tekeningen en documenten) veel sneller met elkaar gedeeld waardoor het overzicht welke informatie de laatste is steeds lastiger wordt. Vanuit het verleden hadden wij op projectniveau al wat ervaring met Docstream. Een oplossing welke we ook al geregeld tegenkwamen bij collega bouwbedrijven in combinatiewerken. We zijn gestart om op projectniveau de gegevensstroom te structuren en naarmate we de mogelijkheden verder onderzochten bleek de oplossing ook steeds breder inzetbaar. Tot nu toe keken we alleen naar project informatie. Dat is ook de basis, maar er is ook winst te halen in het structureren van onze interne informatie. Hoe ga je informatie delen?
Uiteindelijk wil je zoveel mogelijk tijd besparen.”

Wordt informatievoorziening door de tijdsdruk in de huidige markt steeds belangrijker?

Ton:”Tijd is geld. Dat klinkt natuurlijk simpel, maar dat is uiteindelijk wel de essentie. Hoe eerder men in het bezit is van de juiste informatie hoe makkelijker deadlines haalbaar zijn. Je maakt het voor partijen makkelijker om te communiceren. Tegelijkertijd baart dit me ook wel eens zorgen. Vroeger werd er langer nagedacht voordat bijvoorbeeld een nieuwe tekening werd geproduceerd. Nu wordt er veel sneller een document digitaal verstrekt zonder dat bijvoorbeeld alle opmerkingen verwerkt zijn. Dit blijft een spanningsveld.”

“Los van de tijdwinst ligt voor ons de grote winst in de beschikbaarheid van informatie op een centrale plek. Informatie is toegankelijk. Dit sluit ook goed aan op de BIM werkwijze welke wij op onze projecten toepassen.”

Tegen welke uitdagingen ben je aangelopen?

Ton:” Het blijft altijd een uitdaging om alle partijen mee te krijgen in het proces. In de informatievoorziening blijf je afhankelijk van hoe iedereen zijn informatie opslaat. De volgende stap wordt nu hoe je de informatie ook op de bouwplaats gaat verzamelen. We zijn nu bezig hier met Snagstream stappen in te nemen. Natuurlijk ook in het kader van kwaliteitsborging.”

Ben je onderhand niet meer een IT’er dan bouwkundige?

Ton:”Ik ben nog steeds een bouwkundige, sterker nog, ik denk dat bij de huidige werkwijze in 3D bouwkundige kennis steeds belangrijker is geworden. We zetten IT in om ons hierbij te helpen. Dus  wordt je dan een IT’er? Laten we het houden op een bouwkundige met IT vaardigheden. Een belangrijke combinatie voor nu en in de toekomst!”

Bent u ook nieuwsgierig naar de slag naar het digitale werken? En wilt u weten wat bij uw organisatie past? Neem hier contact op!

BimstreamDocstreamLeanstreamSnagstream