Bouwproces digitaliseren in vier stappen? Zo doe je dat.

Geschreven door:

Stan Marks, februari 24, 2022

Succesvolle bouwbedrijven digitaliseren hun bouwproces. Het geeft overzicht, werkt sneller en zorgt voor minder faalkosten. Stuk voor stuk interessante voordelen. Maar hoe digitaliseer je de werkwijze van jouw bouwbedrijf? In dit artikel leggen we het uit.

Het bouwproces digitaliseren

Alles wat te maken heeft met de realisatie van een bouwwerk of bouwproject is onderdeel van het bouwproces. Het bouwen zelf is (nog) niet te digitaliseren, maar alle communicatie, documentatie en controle daaromheen wel.

Meestal bestaat een project (in ieder geval) uit deze drie fases: de ontwerpfase, uitvoeringsfase en beoordelingsfase. In dit artikel zullen we ons richten op digitalisatie van de uitvoeringsfase.

Lees ook deze 5 tips voor documentbeheer in de bouw.

Een digitaal systeem werkt het beste als je het op verschillende devices kan gebruiken.

Uitdagingen bij digitaliseren

Er wordt veel bouwsoftware ontwikkeld. Toch vinden veel bouwbedrijven het nog lastig om de stap naar een (volledig) digitaal systeem te maken. Deze redenen horen wij vaak:

  • Veel analoog werken – Op de bouw wordt nog altijd veel op papier gedaan. Even snel wat opschrijven, appen of doorbellen werkt voor velen nog altijd fijner dan iets invoeren op een iPad. In digitale systemen is dit lastig: een computer weet niet of iemand daadwerkelijk een raam heeft vervangen als dat niet is ingevoerd.
  • Implementatie – Een (nieuw) systeem in gebruik nemen vormt altijd een drempel. Je wil als organisatie niet maanden bezig zijn om een nieuw systeem aan te leren. Zeker niet als er zoveel verschillende mensen in moeten werken. Het is fijn als als de implementatie op jouw wensen is afgestemd en snel kan worden afgerond.
  • Personeel opleiden – Een digitaal systeem vraagt om een andere werkwijze dan je personeel gewend was. Mensen moeten met de software om leren gaan en het eigen maken. Vaak kan de leverancier je daarbij helpen, want die hebben vaker met dat bijltje gehakt.
  • Betrokkenen meekrijgen – Als projectmanager in de bouw heb je met veel verschillende onderaannemers te maken, die zelf ook weer partijen en specialisten inschakelen. Bij digitalisatie en het gebruik van één overkoepelend systeem is het belangrijk om al deze partijen mee te krijgen. Sommige partijen zijn in de praktijk wat moeilijker te motiveren dan anderen, daarom is het belangrijk dat er een protocol geldt voor iedereen die stukken van het project oplevert. Alleen op die manier hou je uiteindelijk het overzicht.
  • Devices – Een digitaal systeem werkt het beste als je het op verschillende devices kan gebruiken. Op de bouw met een smartphone of tablet en op kantoor via een PC. Dan moeten deze devices natuurlijk wel beschikbaar zijn.
  • Veiligheid – Papier of een lokale schijf voelt voor veel mensen veiliger dan een cloudoplossing. Daardoor ontstaat twijfel over security en privacy. Terwijl de meeste cloudsystemen in de praktijk vaak veel veiliger zijn door automatische back-ups en een professioneel beveiligingsniveau. Voor cloudproviders is het beheren van cloudoplossingen namelijk hun corebusiness. 

Waarom een digitaal bouwproces?

Een digitaal bouwproces stroomlijnt de organisatie. Het zorgt ervoor dat je alle communicatie en documentatie binnen één online systeem bundelt, bijvoorbeeld in een Common Data Environment. Geen losse papieren krabbels, belletjes en appjes meer, maar gewoon alles in één overzicht. 

Dat bespaart tijd en voorkomt menselijke fouten. En het zorgt voor bewijs van alles wat gedaan, besproken en opgeleverd is. Door meerdere projecten digitaal beschikbaar te hebben ga je bovendien patronen herkennen en kan je je jouw bouwproces steeds verder optimaliseren. Zo vergroot je uiteindelijk de winstmarge.

Lees ook: wat is BIM?

Onderzoek de verschillende systemen die op de markt zijn, vraag demo’s aan en ontdek welke software het beste aansluit bij jouw organisatie.

De koppeling tussen digitaal en de fysieke wereld is belangrijk!

Zo digitaliseer je het bouwproces

Ben je overtuigd van de meerwaarde van bouwsoftware? Volg dan onderstaande stappen om jouw bouwproces te digitaliseren.

  1. Kies een goed pakket. Onderzoek de verschillende systemen die op de markt zijn, vraag demo’s aan en ontdek welke software het best aansluit bij (de werkwijze van) jouw organisatie. Over het vinden van een goed pakket voor kwaliteitsborging en document management systeem voor de bouw schreven wij al eerder op onze blog.
  2. Onderzoek het implementatieproces. Bekijk hoe de implementatie werkt bij het pakket dat jij voor ogen hebt. Wordt het gedaan door de leverancier of moet je vooral veel zelf doen? En hoe snel kun je aan de slag met al je gegevens bij de hand? Is het mogelijk om aanpassingen aan de software te (laten) maken zodat het beter past bij jouw werkwijze? 
  3. Draai een proefproject. Geschikte software gevonden? Test het dan eens uit op één bouwproject dat bijvoorbeeld nog in de ontwerpfase verkeert. Bijvoorbeeld een klein projectje. Gaandeweg leid je je personeel op en leert iedereen ermee werken. Zo ervaar je de software in de praktijk, zonder al te veel risico en krijg je meteen feedback van de mensen die ermee werken.
  4. Aan de slag. Tevreden? Ga dan door met een groter project en breid het gebruik steeds verder uit totdat je werkwijze compleet over is naar het digitale systeem.

Lees hier meer over de Wet Kwaliteitsborging (WKB).

Gewoon doen!

Het is altijd spannend om een nieuw systeem in gebruik te nemen. Wat als het tegenvalt? En als ik tóch een functionaliteit mis? Wat als collega’s weigeren er gebruik van te maken? Deze vragen krijg je alleen beantwoord door gewoon in het diepe te springen. Daarnaast kan de leverancier je meestal zo goed mogelijk helpen in het proces. Plan dus een dag waarin je verschillende gratis trials probeert en draai een klein proefproject met de software die het beste bevalt. Wat heb je te verliezen?