Hoe is Bouwend Nederland gestemd?

Juliaan Kleinloog

Vorige week had ik het genoegen om samen met mijn collega’s Pro4all te vertegenwoordigen op de BouwBeurs 2017. Na een voorbereiding van weken en een aanslag op ons marketingbudget, troffen we op zaterdag de laatste voorbereidingen en mocht het resultaat er zijn. Ondanks alle ervaring voel je toch een (gezonde) spanning opkomen.

Een beursstand bemannen wordt niet door iedereen als leuk ervaren. De één kijkt er weken tegenop, de ander kijkt er al weken naar uit. Gelukkig behoorde ons team tot de laatste categorie. En time flies when you’re having fun. De week vloog voorbij.

Wat mij in het bijzonder is bijgebleven is de optimistische stemming onder de bezoekers. Twee jaar geleden zag ik nog sobere stands en aanplakbiljetten met daarop crisiskortingen. Dit jaar was er duidelijk weer wat meer te besteden. Uit de gesprekken die ik had klonk vertrouwen naar de toekomst.

Natuurlijk bevestigen de economische onderzoeken en nieuwsberichten deze positieve trend. De vakbladen schrijven ellenlange analyses over de redenen. Volgens mij hoef je geen econoom te zijn om te begrijpen dat de bouw op de lange termijn altijd een groeimarkt zal blijven. In welke vorm dan ook. De mens vermenigvuldigd zich nu eenmaal en daarmee zal de behoefte aan gebouwen altijd, al dan niet in geringe mate, blijven toenemen. Net als de foodsector heeft de bouw een nutsfunctie.

Door de slechte conjunctuur zijn we de laatste jaren alleen wat achtergebleven. De snel stijgende huizenprijzen en huurprijzen bevestigen dit. De inhaalslag lijkt gelukkig binnen handbereik, ook volgens het CBS die in hun laatste kwartaalmonitor aangaf dat de bouwomzet is gestegen en er weer meer bouwvergunningen voor nieuwe woningen zijn afgegeven.

De bouwbeurs speelde hierop in. De slogan was dit jaar: ‘Voor de mensen die het gaan maken’. Deze slogan kan je uiteraard op meerdere manieren interpreteren, maar ik kies voor de variant: ‘ergens een succes van maken.’

Kom op bouwsector, laten we vooruitkijken. We zijn trots op wat we maken dus we gaan er de komende jaren weer een succes van maken.

Laat die mooie jaren maar komen! Zoals u leest heeft de bouwbeurs mij weer op verschillende vlakken geïnspireerd. Ik heb er zin in. Jullie ook?

DocstreamSnagstream