Dit kun je doen tegen phishing en malware

Stan Marks
Content Creator

Iets meer dan een week geleden berichtte de belastingdienst nog over een explosieve stijging van het aantal meldingen van phishing. Normaalgesproken komen er zo’n veertig meldingen per week binnen, maar dat aantal steeg naar meer dan duizend, aldus NU.nl. En we horen er steeds vaker over, want iedereen krijgt bijna dagelijks te maken met internetcriminaliteit. Denk aan vage sms’jes die van je bank afkomstig lijken te zijn of een mailtje van een vriend of collega die je zogenaamd een bestand heeft gestuurd. En soms is het gevaar lastig te herkennen.

Phishing en malware zijn niet hetzelfde

Phishing en malware vallen allebei onder internetcriminaliteit. Bij Phishing ontvang je een bericht met een linkje (vaak van ‘je bank’) met het verzoek je gegevens in te vullen. Vroeger kon je de mails of sms’jes altijd makkelijk herkennen aan de vele spelfouten, maar tegenwoordig zien ze er een stuk professioneler uit. Wanneer je nietsvermoedend je gebruikersnaam en wachtwoord invult, komen die bij een iemand terecht en die trekt vervolgens je hele bankrekening leeg.

Malware kan de hele boel platleggen

Bij malware ligt het iets ingewikkelder. Dat is kwaadaardige software die zonder dat je het weet op je computer of smartphone is geïnstalleerd met het doel de boel te verstoren of gevoelige informatie te stelen. Een van de meest populaire manieren om malware te verspreiden is via e-mail. Het welbekende berichtje dat een collega je een bestand heeft gestuurd. Pas dus op met links of bestanden die je worden toegestuurd, ook als ze lijken te zijn van een bank of iemand die je kent. Daarnaast – daar kun je zelf niet zo veel aan doen – is het belangrijk dat beveiligingslekken worden gedicht door middel van software-updates. Wel is het dan slim om ze meteen te installeren als ze uitkomen.

Deel je gegevens op een veilige manier

Het kan zijn dat je veel bestanden met elkaar moet delen. Bij sommige beroepen ontkom je daar niet aan. Zo moeten bijvoorbeeld bouwers vaak bouwtekeningen en dergelijken met elkaar delen. Dan is Docstream reuze handig. Alle bestanden die je daarop zet worden automatisch door een virusscanner gehaald. Daardoor deel je je bestanden altijd op een veilige manier. Daarnaast staan al je documenten netjes gerangschikt bij elkaar en zorgt de software ervoor dat je altijd met de laatste versie werkt. In your face, hackers.

Heb je problemen met phishing en malware? Of ben je gewoon benieuwd naar Docstream of een van onze andere oplossingen? Bel, mail, tweet of app ons dan. Zo gepiept.

BimstreamDocstreamLeanstreamSnagstream