Verlaten bouwplaatsen; gedwongen vakantie of de ultieme deadline?

Elke ochtend ga ik op de fiets naar Den Haag Centraal om daar op de trein te stappen en mijn weg te vervolgen naar Woerden. Al fietsend kom ik onderweg drie grote bouwprojecten tegen. Ondanks de rust van de vroege ochtend, (om 07:15 uur de deur uit) zijn de bouwers, net als ik, al druk in de weer. Maar in deze afgelopen weken zie ik geen mannen met helmen die heel hard “goedemorgen!” roepen als ik langs fiets, want de bouwvak is begonnen.

Bouwer of geen bouwer, iedereen kent de term “bouwvak”. Er is hierover afgelopen week veel geschreven. Dus een goede reden voor een kleine zoektocht naar hoe deze “bouwvak” is ontstaan.

Bouwvakvakantie
In 1930 kregen bouwvakkers voor het eerst “vakantie”, als je het zo mag noemen. Deze vakantie bestond uit drie dagen waarop niemand mocht doorwerken en het werk stil werd gelegd. Er werden zelfs controles uitgevoerd om er zeker van te zijn dat er niet werd doorgewerkt. Deze drie werk vrije dagen kregen de benaming “bouwvakvakantie”.

Ultieme deadline
In 1981 werd de “bouwvak” afgeschaft. Toch wordt er vandaag de dag nog steeds vastgehouden aan dit principe. Dit betekent dat er in de schoolvakantie een periode van drie a vier weken is waarin de bouw het werk neerlegt. Maar niet iedereen doet hieraan mee. Uit verschillende gelezen artikelen is op te maken dat er wel degelijk bouwers zijn die doorwerken. Reden? De einddatum van het project nadert en er wordt doorgewerkt zodat de “ultieme deadline” behaald kan worden.

Gedwongen vakantie
De tweejaarlijkse enquête van USP Marketing Consultancy laat weten dat 33% van de totale bouwsector in de zomer vakantie viert. Veel bouwers leven naar dit moment toe maar ik kan mij voorstellen dat dit soms ook een verplicht gevoel kan geven. In de “bouwvak” op vakantie gaan betekent natuurlijk ook dat hier je de hoofdprijs voor betaalt. Wanneer je bouwers door laat werken in de zomer, dan zullen zij deze vakantie op een ander moment opnemen en valt daar een gat. Voor grote bedrijven is dit niet te realiseren. Kleinere bedrijven geven aan dat doorwerken in de “bouwvak” zeker wel voordelen heeft. Jongere bouwers zonder kinderen geven aan best te willen werken in deze periode.

Pro4all in de zomer
Bij Pro4all wordt ook doorgewerkt in de vakantie want de ontwikkeling van onze software stopt nooit. De optimalisering van onze bestaande producten en niet te vergeten de ontwikkeling van nieuwe producten gaat gewoon door. Wij kijken stiekem al uit naar het einde van de vakantie zodat we dit met jullie kunnen delen… maar eerst: wensen we iedereen een fijne en ontspannende bouwvak toe!

 

BimstreamDocstreamLeanstreamSnagstream